Tradycyjny rosół z Podkarpacia

Rosół z kaczki i pierogi z ziemniakami to dwa dania z Podkarpacia, które poznali uczestnicy warsztatów organizowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Dębowej w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”.

Uczniowie szkół z woj. podkarpackiego mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych oraz poznać tradycje kulinarne swojego regionu. Zajęcia poprowadziły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Dębowej – uczestniczki projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Warsztaty, ze względu na pandemię, zostały przeprowadzone w szkołach podstawowych i gastronomicznych w formule on-line. Ich celem było przekazanie najmłodszym mieszkańcom regionu oraz przyszłym kucharzom i restauratorom wiedzy na temat produktów lokalnych i tradycyjnych oraz wskazanie, jakie korzyści niesie za sobą wykorzystanie ich w nowoczesnej kuchni.

Ważnym elementem działalności Kół Gospodyń Wiejskich jest promowanie dziedzictwa kulturowego swojego regionu wśród jego mieszkańców, zwłaszcza pod kątem kształtowania postaw młodych ludzi wobec lokalnych zasobów oraz upowszechniania i przekazywania tej wiedzy dalej. Na terenach wiejskich, obok kół oraz osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, mało kto promuje i wykorzystuje produkty lokalne. Stąd narodził się pomysł, by nie tylko wśród członków kół gospodyń wiejskich, ale także wśród młodzieży upowszechniać wiedzę na temat produktów lokalnych i tradycyjnych. To również sposób na to, aby zapoznać ich z dziedzictwem kulinarnym swego regionu – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, organizatora projektu.

Prowadzący warsztaty – Koło Gospodyń Wiejskich w Dębowej

Wyzwanie, jakim jest realizacja warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, podjęły członkinie KGW z Dębowej, które jest znane z aktywnej działalności na rzecz społeczności w swojej gminie. Członkinie koła biorą udział w imprezach kulturalnych i lokalnych festynach, podczas których promuje własnoręcznie przygotowywane regionalne i tradycyjne potrawy – w tym słynnego, nagradzanego w konkursach pieroga ziemniaczanego. KGW angażuje się również w lokalne i międzynarodowe akcje charytatywne. Podczas warsztatów członkinie koła postanowiły podzielić się z uczniami swoimi przepisami na dwa tradycyjne dania, których przepisy znane przekazywane są w ich rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Rosół z kaczki z ziemniakami

Jednym z nich jest tradycyjny rosół z kaczki, podawany z gotowanymi ziemniakami. Danie to do tej pory gości na stołach mieszkańców jako forma świątecznego obiadu.

Sposób przygotowania

  • 2,5 kg kaczki
  • 3 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • Sól
  • Lubczyk, maga (kocanka włoska)
  • Pieprz czarny
  • Pieprz ziołowy
  • 7 l wody

Kaczkę obrać ze skóry i pokroić na części, a następnie umyć. Odłożyć podroby – wątrobę i płuca. Można dodać żołądki. Kaczkę przełożyć do garnka z zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu przez minimum 2 godziny. Po zagotowaniu wody zebrać szumy. Następnie dodać warzywa – obraną i przypaloną cebulę, pietruszkę i marchewkę, selera, pora, a także czosnek. Na koniec przyprawić – pieprzem ziarnistym i ziołowym oraz solą. Na koniec dodać lubczyk i magę. W osobnym garnku ugotować ziemniaki. Ziemniaki w całości dodać do rosołu razem z kawałkami mięsa.

Nagrania video z przygotowania dań można zobaczyć na: www.produkty-tradycyjne.pl

Szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich

Zanim KGW z Dębowej przeprowadziło warsztaty dla uczniów, razem z 12 kołami z woj. podkarpackiego wzięło udział w szkoleniach on-line realizowanych w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”. Udział w szkoleniu był dla kół okazją do poszerzenia wiedzy z zakresu m.in. znaczenia produktów lokalnych i tradycyjnych, dziedzictwa regionalnego, krajowych i unijnych systemów jakości żywności, istoty krótkich łańcuchów dostaw, a za ich pośrednictwem promocji produktów, a także możliwości tworzenia partnerstw z innymi organizacjami z sektora publicznego, prywatnego i pozarządowego oraz poszukiwania źródeł finansowania działalności kół.

Poradnik dla Kół Gospodyń Wiejskich

Rozszerzoną tematykę szkoleń dla Kół Gospodyń Wiejskich można znaleźć w nowej edycji Poradnika dla Kół Gospodyń Wiejskich wydanego przez Fundację EFRWP w 2021 roku.

Więcej informacji o operacji oraz poradnik do pobrania dostępne są na stronie internetowej Fundacji: www.efrwp.pl

W operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II” udział wzięło 149 Kół Gospodyń Wiejskich 9 województw: podlaskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, dolnośląskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.


Drukuj  

Related Articles